Netnieuws

Berichten en wetenswaardigheden uit de berm van de digitale snelweg.




Niet inhaleren | 'Satire' noemt de maker het: 'vullis' roept zijn slachtoffer. Onderwerp is een website waarop een fotomontage is te zien van de Amerikaanse presidentskandidaat George W. Bush die met een rietje cocaïne opsnuift. De advocaten van Bush hebben de eigenaar van de gwbush.com, de 29-jarige programmeur Zack Exley uit Boston, juridische stappen in het vooruitzicht gesteld als hij de fotomontage niet verwijdert. Volgens de advocaten maakt Exley zonder toestemming gebruik van foto's van de officiële webstek van de kandidaat. Verder overweegt het Bush-kamp een klacht in te dienen bij de federale kiescommissie, omdat de regels voor verkiezingscampagnes zouden zijn geschonden. De advocaten noemen gwbush.com het werk van een politieke groepering en die heeft zich aan bepaalde spelregels te houden.


Netfilmschool | Drie gerenommeerde film- en theaterinstituten op drie verschillende continenten starten op Internet een filmschool. Op deze Internetfilmschool kunnen studenten over de hele wereld vakken volgen als 'regisseren', 'produceren' en 'scenarioschrijven'. Daarnaast kunnen de leerlingen via chat-, audio- en videosessie in contact komen met beroemde filmmakers. Volgens de UCLA (Los Angeles), Australian Film en de National Film and Television School (Groot-Brittannië) krijgen zij per jaar zoveel inschrijvingen, dat een Internetschool een gat in de markt zal zijn. Vanaf 2024 kunnen studenten zich inschrijven.
Negatieve reclame | Internetprovider XS4ALL mag in advertenties en op billboards antireclame maken voor de gratis Internetaanbieders NokNok en Wanadoo. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. In de advertentie citeert XS4ALL de 'kleine lettertjes' uit de algemene voorwaarden van NokNok en Wanadoo. In de gewraakte advertentie wijst XS4ALL erop wat er in de algemene voorwaarden van NokNok en Wanadoo staat over gebruik van persoonsgegevens: ze mogen worden gebruikt voor marketingdoeleinden. XS4ALL, dat geld vraagt voor toegang tot internet, voegt daaraan toe: "Uiteindelijk heeft alles zijn prijs."
Koopjesjager | Lezers die niet kunnen wachten tot 'Het tedere kind' bij de Slegte ligt kunnen op het Internet achterhalen waar ze de jongste roman van Lulu Wang het goedkoopst in de wacht kunnen slepen. Vergelijk.net houdt de boekenprijzen op zeven Nederlandstalige webwinkels tegen het licht: Azur en Proxis in België, Bruna, Boeknet, BOL, Davista en Boekhandel in Nederland. Om de prijzen te vergelijken moet de surfer het ISBN-nummer intikken. De website berekent de prijs zonder en mét de verzendkosten. De prijs voor de nieuwe Wang schommelt tussen de 36 en 46,50 gulden (vaste boekenprijs 42,50 gulden). Opmerkelijk is dat een aantal Nederlandse webwinkels de vaste boekenprijs weten te ontduiken door de verzendkosten in hun totaal te verwerken. Toch blijft de consument in alle gevallen goedkoper uit in België, waar de vaste prijs niet geldt.

Arbeidsvitaminen | Eén van de bekendste platenwinkels op Internet heeft deze week een filiaal in Nederland geopend. Vitaminic biedt surfers toegang tot een webstek waarop ze rechtstreeks naar muziek kunnen luisteren of nummers in MP3-formaat downloaden. De muzikanten die hun werk bij het bedrijf stallen kunnen zelf kiezen in hoeverre er voor hun materiaal moet worden betaald. Vitaminic vangt de helft van de opbrengst. De website wil vooral als springplank dienen voor kleine, nog onbekende bands, hoewel op de Nederlandse site de gevestigde popgroep De Kift het nummer 'Rolfie' weggeeft aan de liefhebbers.


Websuite | Het Kremlin in Moskou is over twee weken het decor van de eerste rechtstreekse uitzending op Internet van de 'Notenkraker', het klassieke ballet op muziek van Tsjaikovski. De uitvoering is in handen van het Kremlin Ballet. In de aankondiging op zijn website spreekt het staatspaleis van de Russische president Jeltsin van een 'kerstgeschenk aan de hele wereld.' Russische surfers zullen het evenement evenwel nauwelijks rechtstreeks kunnen volgen, omdat de telefoonverbindingen in hun land allerbelabberdst zijn. Ze zullen het moeten doen met de hoogtepunten uit de 'Notenkraker', die na 13 december een maand opvraagbaar blijven.


God save the web | Johnny Rotten, de vuilbekkende leadzanger van de legendarische punkband The Sex Pistols, beleeft zijn comeback. Niet op de bühne, maar in je browser: op zaterdag (4 december) presenteert Rotten zijn eigen talkshow op eYada, een Internet-radiostation dat zich specialiseert in talkradio. Topman Bob Meyrowitz van eYada vermoedt dat de uitzending minder geschikt is voor jeugdige luisteraars, maar hij wil het publiek niet vooraf waarschuwen. Niemand die eYada daartoe zal dwingen: de wettelijke beperkingen die gelden voor de ether gelden niet voor het Internet. Wat Rotten in de vier uur durende uitzending te berde gaat brengen kan Meyrowitz niet zeggen.


Digitaal ID | Een elektronische handtekening krijgt dezelfde status als een geschreven handtekening. De ministers van telecommunicatie van de Europese Unie zijn het daarover in Brussel eens geworden. Met een elektronische handtekening wordt het kopen van producten via Internet een stuk eenvoudiger, luidt de verwachting van Europees commissaris Bolkestein (interne markt). Hij verwacht dat over vijf jaar de helft van de Europeanen een aansluiting op Internet heeft die ook zal worden gebruikt voor zakelijke transacties. Behalve een elektronische pincode kunnen wat de EU betreft ook scans (van vingerafdrukken of ogen) dienen als alternatief voor de geschreven handtekening.


Sekssurfers | Muziek is seks gepasseerd als de meest populaire zoekopdracht op Internet. MP3, de technologie om muziek van het net te downloaden, staat sinds november bovenaan de top-tienlijst van meest populaire Internet-zoektermen. Dat blijkt uit de onderzoeksresultaten van Searchterms.com, een Internetbedrijf dat maandelijks onderzoek doet naar de meest gezochte woorden via zoekmachines als Altavista, Yahoo en Hotbot. Seks staat nog wel op de tweede plaats. In de top vijf komen ook Hotmail (gratis e-mail), de zoekmachine Yahoo en Pokémon voor.


Privé-spam | Expression Engines (voorheen ClickMail) biedt surfers een nieuwe manier om een slaatje te slaan uit hun activiteiten online: Favemail. Het bedrijf betaalt zijn gebruikers voor advertenties die ze meesturen met hun elektronische post. Het gaat om banners zoals ze ook op webpagina's zijn te vinden, met tekst, plaatjes, filmpjes en eventueel geluid. Om de advertenties te kunnen zien in de e-mail moet de geadresseerde over software beschikken die HTML (de opmaaktaal voor het web) kan lezen. Expression Engines is niet de eerste surfers de mogelijkheid biedt om de ruimte te 'verhuren' die ze vroeger reserveerden voor hun signature (een persoonlijk motto onderaan een e-mail). Supersig biedt ook een dergelijke service: dit bedrijf betaalt niet voor verstuurde banners, maar hoopt op advertentie-inkomsten voor bezoekers die zich registreren om een kleurige groet te maken voor hun e-mail.


Alt-Tab | Bijna een kwart van alle werknemers in de Verenigde Staten houdt het Internet-gebruik op het werk zo veel mogelijk verborgen voor de baas. Een en ander blijkt uit een enquete die de carrière-site The Vault onder zijn gebruikers heeft gehouden, bericht Newsbytes. Maatregelen die werknemers nemen variëren van het afschermen van het beeldscherm tot het steeds legen van de cache (het korte-termijn-geheugen) van de browser. Ook maken sommigen gebruik van websites die de herkomst van de surfer verbergen (zoals The Anonymizer). The Vault ondervroeg 1200 werknemers en 1400 bazen. Opmerkelijk is de uitkomst dat het personeel veel meer dan de werkgevers er van overtuigd is dat Internet op het werk de productiviteit ondermijnt. Van de bedrijven houdt 31 procent de online-activiteiten van de werknemers in de gaten.


www.hoopgeld.com | In de Verenigde Staten is een recordbedrag neergeteld voor een domeinnaam. Het Californische bedrijf ECompanies heeft voor 15 miljoen gulden http://www.business.com/ gekocht. De vorige eigenaar, media-ondernemer Marc Ostrofsky in Houston, sloeg eerder dit jaar ook al zijn slag met de verkoop van een domeinnaam. Toen ging zijn www.eflowers.com van de hand voor rond de 77.000 gulden plus anderhalve gulden voor ieder boeket dat de nieuwe eigenaar Flowers Direct via het web verkoopt. Intussen heeft Volkswagen minder geluk in de strijd om zijn domeinen. Een Amerikaanse rechter heeft de eis afgewezen dat de domeinnaam www.vw.net aan de Duitse autofabrikant wordt afgedragen. Het webadres is nu in handen van de Amerikaanse onderneming Virtual Works. In Nederland greep de Amsterdamse effectenbeurs onlangs naast de domeinnaam http://www.beursplein5.nl/. De rechter bepaalde dat de beurs deze naam niet als exclusief bezit kan opeisen, omdat er 34 andere bedrijven in Amsterdam ook op dit adres zijn gevestigd.


Einde discussie | Vrijheid en democratie hebben hun grenzen. De VVD heeft besloten om het discussieforum op haar website te sluiten omdat gebruikers er steeds vaker racistische en discriminerende uitspraken achterlaten. De VVD kwam in actie na klachten van het Meldpunt voor Discriminatie op Internet (MDI). Volgens een woordvoerster van de liberalen komt er een nieuw praatplatform, waarbij het niet langer mogelijk is om rechtstreeks kwetsende bijdragen te plaatsen. Op het oude (nog) openbare Inter@ctief wordt luidkeels geprotesteerd tegen de bemoeienis van het Meldpunt. Inzender Wladi: 'Maar goed, binnen enige jaren gaat het politieke veld sterk veranderen en dan is het heel snel afgelopen met dit soort volk.'


Pijnpunten | In de Verenigde Staten is rumoer ontstaan rond Internet-software van Comet Systems ('The Cursor Changing People'), een bedrijf in New York. De vrolijke cursors waarmee surfers hun browsers kunnen uitrusten blijken alle websites te registreren die de gebruiker bekijkt. Aan iedereen die de software gebruikt wordt een uniek nummer toegekend. In een database worden alle sites opgeslagen die de gebruiker bezoekt aan dit nummer gekoppeld. Volgens Comet Systems hebben zeker 16 miljoen mensen de Comet Cursor geïnstalleerd. Het bedrijf spreekt tegen dat de privacy in het geding is. 'We weten niets van onze gebruikers, leeftijd, geslacht noch iets anders,' aldus een zegsman. De database wordt alleen gebruikt om de rekening op te maken voor websites die Comet Systems betalen voor het aantal bezoekers. Privacy-beschermers vinden dat het bedrijf zijn klanten om de tuin leidt door de registratie onvermeld te laten. Verder is het volgens tegenstanders technisch een koud kunstje om wel persoonlijke gegevens aan het gebruik van de Comet Cursors te koppelen.


Oud nieuws | Tot nu toe konden alleen deelnemers aan het Snelnet van KPN oude uitzendingen van het NOS Journaal via Internet bekijken. Sinds maandag is dat voorrecht ook weggelegd voor stervelingen met een minder snelle verbinding op de elektronische snelweg. De NOS biedt het laatst uitgezonden televisienieuws aan op de portal van de publieke omroep. Daarvoor moet de browser zijn uitgerust met de RealPlayer-plug-in. Ook het Jeugdjournaal kan achteraf op Internet worden bekeken, terwijl de redactie elke dag voor de uitzending verklapt welke onderwerpen aan bod komen. Via de portal kan al langere tijd het Radio 1 Journaal rechtstreeks worden beluisterd.


Gironiet | De tweede verhuizing binnen twee jaar is de abonnees van Gironet niet in de koude kleren gaan zitten. De klanten van Gironet kregen eerder dit jaar te horen dat de Postbank al zijn klanten wil laten overstappen naar Freeler, de gratis provider van de ING Bank. (Eerder moesten ze van Planet Internet naar Postbank Access switchen om in te bellen.) De overdracht zou automatisch verlopen, beloofde de Postbank, maar de laatste dagen klagen de ex-Gironetters dat ze nauwelijks meer iets kunnen uithalen op Internet. Vorige week konden ze hun homepages niet meer verversen (via FTP) en was de nieuwsserver (voor het Usenet) onbereikbaar. Ook wordt de e-mail doorgestuurd naar het nieuwe Freeler-adres van de Gironetters, maar kunnen een aantal gebruikers inloggen of hun post binnenhalen via de gratis provider. Ook stoorden klanten zich aan de software van Freeler, die geheel vertrouwt op de Internet Explorer van Microsoft en die een fout bevat. Freeler heeft beterschap beloofd en een deel van zijn helpdesk speciaal ingezet voor de bijstand aan de ex-Gironetters.


Zonnestralen | Ook op Internet gaat de millenniumgekte niet onopgemerkt voorbij. Zo kan bij Greenpeace een E-card worden verstuurd met behulp van de eerste zonnestralen van het nieuwe millennium. Het zeilschip Tiami is op dit moment op weg naar een eiland in de Zuidelijke IJszee. Hier zullen op 1 januari 2024 de eerste zonnestralen een aantal e-mails de wereld rondsturen. De zonnestralen worden opgevangen door zonnepanelen aan boord van het schip, waardoor de computer wordt geactiveerd. Greenpeace wil met deze ludieke actie aandacht vestigen op de energiebronnen van de 21st eeuw; zon, wind en water.


Big Brother en co | Dat kunnen wij ook, moeten ze bij SBS6 en in Amerika gedacht hebben na het Big Brothersucces van Veronica. SBS6 komt met een rijdende variant van Big Brother. Vanaf februari zullen tien kandidaten door het land trekken in een dubbeldekker die ze niet mogen verlaten. De beloning voor degene met de langste adem is wel fors meer dan bij Veronica's Big Brother: 1 miljoen gulden. Heel wat exotischer en uitdagender is het idee van het Amerikaanse programma 'Survivor', waar vijftien onbekenden zich zeven weken lang op een onbewoond eiland moeten zien te redden. De winnaar gaat met 1 miljoen dollar naar huis. Maar daar moet zij wel wat meer voor doen dan hun evenknieën bij Big Brother: jagen, telen en hutten bouwen.



Netnieuws - het archief
Bijblijven met de jongste ontwikkelingen op Internet? Raadpleeg de meest recente aflevering van Netnieuws.